2016. február 22., hétfő

Fb. jegyzet Orbán "társuralkodóiról"

A rejtélyes társuralkodó funkciója



Jól emlékszünk, amíg a titokzatos Simicska töltötte be ezt a funkciót. Ő ugyan tett egy kitérőt az Adóhivatalnál, de ezt követőleg senki se tudta, hogy ki ő. Fényképét se volt szabad közölni. A rejtélyesség varázsa akkor tört meg, amikor lépten nyomon a nevébe lehetett ütközni. Ma se tudjuk, az addig engedelmes média szabadságharca volt-e a tabutörés, vagy fentről született meg a kilövési engedély.Így, vagy úgy, de eljutott a dolog a G-napig.

Simicska helyét a kimondhatatlan nevű csodadoktor, társuralkodó posztján Habony vette át. Tabusítása odáig ment, hogy az érdeklődőt a Kárpátmedence Géniusza személyesen utasította a Lakcímnyilvántartóhoz. Az elmúlt napokban azonban valami megtört. Lépten nyomon rajta köszörüli a nyelvét a média és a kommentelők hada. Ha kiderül, hogy valaki találkozgat vele, az maga szégyenbillog. Mi történt? Nem tudjuk. Ha újabb G - napot várunk, akkor talán túl élénk a fantáziánk.

Természetesen ez a “társuralkodó” koncepció kísérlet a jelenlegi magyar hatalmi rendszer értelmezésére. Valamiért a hatalom egyszemélyi gyakorlójának láthatólag mindig szüksége van egy társra, akitől politikai koncepciója nagyrészt származik és aki bizonyos területeken vezényli is a parádét titokzatos, nem formalizált eszközökkel. Ám ha ez a kísérlet netán túl merész, az vitathatatlan, hogy az uralmat egy kamarilla gyakorolja - szintén minden formalitás nélkül. S korábban Simicska, most Habony ennek a kamarillának meghatározó figurája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése