2016. március 18., péntek

A kurd entitás

A kurd problematikáról autentikusan az tud nyilatkozni, aki keresztül kasul ismeri a kérdést és ráadásul az egész közelkeleti szövedéket. A kurd entitás fejleményeinek fontosságát azonban fel kell ismernie mindenkinek, akit a régió lehetséges stabilitása érdekel.

Az első világháború óta a régióban a kurdok voltak azok, akiknek rovására az összes környező ország újra és újra kiegyezett. A török, a szír, az iraki, az iráni és egyes volt szovjet államok időről időre megpróbálták ugyan kijátszani egymás ellen a kurd kártyát, de abban végülis megegyeztek, hogy kurd autonómiáról, pláne kurd függetlenségről hallani se akartak. Ebben a nagyhatalmak status quo védő politikája végső soron támogatta őket. A sok, fordulatokban gazdag csapás, vérengzés, erőszakos áttelepítés stb. végső soron nem gyengítette, hanem erősítette a kurd törekvéseket és felülírta belső ellentéteiket. A háborgó régió sok hányattatása végső soron a kurdok modernizációját segítette elő nem csak katonai, hanem gazdasági és oktatási területen is. Így a régióban kiemelkednek abból a szempontból, hogy törzsi viszonyaikat ők tudták - tudják leginkább (európai értelemben vett) nemzeti irányba terelni. Ez pedig előre vetíti azt, hogy a jövőben egy gazdaságilag és diplomáciailag életképes, nem a vallás által dominált Kurdisztán kialakulását nem lehet megakadályozni és ez létével és tevékenységével újrarendezné az egész régió viszonyrendszerét.

Itt még nem tartunk. De a szétdúlt Irakban és Szíriában egy de facto kurd autonómia immár helyi és nemzetközi realitás. A további lépések már a kurd vezetőréteg összefogásán, politikai ügyességén és a sokat szenvedett nép töretlen harci kedvén múlnak. Kétségtelen tény azonban, hogy a kurd entitás a továbbiakban állandó és fontos, megkerülhetetlen  része lesz a gyarmati múlt utáni sokévtizedes káosz felszámolására történő próbálkozásoknak és komoly esély van arra, hogy a kurdok ne a dezintegráció egyik fontos ágense, hanem a stabilizálódás egyik sarokköve szerepét játsszák el. Így - többek között - a törökországi kurdok kivívott autonómiája is egyik tényezője lehessen az ország Európa felé fordulásának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése