2016. március 23., szerda

Miért hatásos Orbán migráns - terrorista hisztériakeltése?

A felszínen kaparászunk, ha a kétségtelen propaganda -sikert magából a migrációból, vagy a terrorveszélyből, illetve az ezek okozta ijedelmekből próbáljuk magyarázni. Annyira nyilvánvaló, hogy az emberek egyéni bajait nem ezek a jelenségek okozzák, hogy az ezekre irányuló mégoly raffinált és koncentrált propaganda magában nem tudná kiváltani a nyilvánvaló hatást.

Ha viszont kicsit visszagondolunk, azonnal kezünkben van a megoldás kulcsa. Orbán az egész kampányt a halálbüntetés - téma látszólag motiválatlan, értelmetlen előhozásával kezdte. Senki nem értette, hogy mit akar ezzel a politikailag keresztülvihetetlen, aktualitást nélküli témával. Hamar vissza is vonult vele  - mondván, hogy ennek az EU-ban nincs realitása. De ezzel elültette a magot. Tudjuk, hogy a halálbüntetés tilalma az EU deklarált értékrendjének fundamentuma. És azt is tudjuk, hogy a magyar lakosság számottevő része bevallottan híve a halálbüntetésnek. (Azt, hogy az EU-ban ennek máshol mennyi a látens híve, azt nem tudjuk.) A terrorizmus nyílt kihívás az emberi élet szentségével szemben. De ehhez a kérdéshez az egész mohamedán kultúra is másképp viszonyul, mint az európai kultúrának az a vonulata, ami az EU kategórikus állásfoglalásában öltött testet.

Míg az nyilvánvaló szemfényvesztés, hogy a magyar utca emberének félelmei, valóságos vagy vélt sérelmei a migránsokkal lennének kapcsolatban, az valós, hogy a halálbüntetés visszaállításának kívánsága valamilyen módon kötődik a sérelmek széles skálájához. Délibábos elképzelések élnek széles körben arról, hogy a halálbüntetés növelné mindennapi fizikai és vagyoni biztonságukat, sőt a korrupciónak és a hatalmi visszaélésnek is gátat szabhatna. Így ha tudják vagy érzik, hogy a kormánynak a nevetségességbe hajló biztonsági eszkalációja mögött az övékéhez hasonló alapelképzelés van, akkor számukra nem abszurd, hogy orbánék meg akarják őket védeni s így egész pánikkeltő politikájuk minimum megértésre, de esetleg támogatásra talál.

Ha ezt a hátteret azok, akik az EU-val azonos elkötelezettség talajáról opponálják a magyar biztonságpolitikai őrületet, az ország militarizálását, nem veszik figyelembe, akkor ismét eleve kudarcra ítélik magukat. Vagyis egy elfogadható antiterrorista politikának is nyíltan kellene beszélni arról, hogy ez, miközben hatékony, egyben a halálbüntetés tilalmának szilárd bázisán áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése