2016. március 20., vasárnap

Miért képzelhető el mégis Orbán ellenes zendülés a belső körökben?

Az elemzők egyet látszanak érteni azzal, hogy a Fidesz egyszemélyes párt, mindenki a vezértől függ. Minthogy ő nagy a belső játszmákban és a kamarilla politizálásban, kicsi az esélye, hogy egy személy vagy egy csoport a kihívójává válhat.Ha tisztán a politikát nézzük, ez nehezen cáfolható.

Van azonban egy másik, hasonlóan fontos metszete is a mai valóságnak: a Rendszer segítségével összeharácsolt magánvagyonok világa. A politikában még lehetséges lenne, hogy az egész nomenklatúra az utolsókig Orbán mellett marad, tudomásul véve, hogy ha egyszer Orbán bukik, az ő politikai szerepüknek vége. Egy látványos összeomlás után azonban nincs számukra semmi garancia, hogy a vagyonuk eredetét nem kezdik vizsgálni, ami elkobzással és börtönbüntetéssel is fenyeget. Ha azonban ők maguk távolítják el az egyre rosszabbul teljesítő Orbánt és kezdenek hozzá a rendszer lebontásához, vagy legalábbis résztvevői egy ilyen váltásnak, akkor komoly reményük van vagyonuk átmentésére.

A rendszer még nem tart ott, hogy a sok tekintetben elhibázott politika közvetlen összeomlással fenyegetne, sem ott, hogy Orbán örökös kalandor harcai válnának nyilvánvalóan önveszélyessé. De jelek mindkettőre vannak.Hogy az ettől való félelem - és a vagyonok féltése - mikor borítja fel a belső status quot és írja felül a belső játékszabályokat, azt nem tudjuk. Számítani nem lehet erre, de kizárni ezt a jövő lehetséges forgatókönyvei közül dőreség lenne.

1 megjegyzés:

  1. Az utolsó betűig egyetértek ezzel a kiváló (jól felépített, választékos stílusú, tömör és a lényeget megragadó) írással.

    VálaszTörlés