2016. április 30., szombat

Kiesett a Felcsút a focibajnokság első osztályából

Orbán köztudottan focimániás. Ennek kapcsán sem a mértéket, sem az ízlést nem ismeri. Szülőfalújába egy a lakosságszámhoz képest durván elméretezett focistadiont építtetett, oda előbb fociakadémiát szervezett, majd addig manipulált, amíg az ottani csapatot felhozatta az első osztályba. Minthogy pénzzel és zsarolással a Magyar Labdarúgó Szövetséget kezesbáránnyá tette és mértéktelen stadionépítési lázzal tartós elkötelezettjévé, a rivális klubok többségének élére pártkádereit, oligarcháit juttatta, vagy legalábbis zsaroltjait - saját települése csapata előtt nem volt akadály. Külföldről, belföldről olyan játékosokat vásárolt a csapat, amilyeneket akart. Csak szurkolók nem akartak mutatkozni, hogy meg is töltsék a stadiont. Pedig az abszurd fejlesztések ott is folytatódtak: tegnap adták át a kisvasútat, amely a környék lakosságát a stadionhoz hordhatnák.

A körülményekre fittyet hányó álmokba azonban ijesztő felhő csúszott. A csapat a játékosanyagához mérten pocsékul szerepelt a bajnokságban és megcsapta a kiesés réme. Lett is nagy kapkodás: edzőkirúgás és mindenekelőtt a szervezkedés: nem eshet ki a csapat! Alakuljanak úgy a kiesőjelölt csapatok eredményei az utolsó fordulókban, hogy ne a Felcsút, hanem a több-kevesebb joggal a Kádár rendszer kedvencének tartott Vasas legyen a kieső! Azzal azonban, hogy a jó formában lévő MTK (a közfelfogás szerint "zsidó csapat", elnöke a fideszes Deutsch Tamás) váratlanul kikapott a Felcsúttól, kiborult a bili. Ezt boldog és boldogtalan manipulált, bunda eredménynek tartotta. De ez még nem zavarta volna meg a hivatalos forgatókönyveket. Az azonban igen, hogy a Vasas megtáltosodott és a következő fordulóban legyőzte a Felcsútot.Ezáltal az utolsó fordulóban két pesti csapatra hentesmunka várt. Kispesten a Honvédnak ki kellett kapnia a Felcsúttól,. az MTK-nak pedig le kellett győznie a Vasast. Ráadásul ez utóbbit az MLSZ úgy akarta segíteni, hogy a meccset Dunaújvárosba viszi és a Vasas szurkolók nagy részét kizárja az ottani stadionból. Ez már sok volt a "jóból". Az MTK törzsszurkolói bejelentették: annyira szégyellik, amit vezetőségük csinál, hogy a Vasas ellen nem hajlandók szervezetten szurkolni. A közhangulat hatására a dunaujvárosi pályára mégis beengedték a Vasasnak szurkolókat. Az utolsó forduló bunda - menetrendjének egyik fele működött: a Felcsút gyorsan vezetést szerzett Kispest ellen és győzött. A másik meccs sokáig 0:0-ra állt, mígnem a Vasas egy 35 méteres kapura íveléssel gólt szerzett, majd a lefújás előtt még egyet. Kiesett a Felcsút.

Idáig ez egy szokásos orbanisztáni sztori lenne. Ám a vezér személyesen ki is ment szurkolni Kispest elleni meccsre  és utána nyilatkozott is. Borongva elismerte, hogy a Felcsútot a magyar focitábor őhozzá köti és ezért sokan ellene szurkoltak. S hogy ez a szurkolótáborokat szinte egyesítette a Vasas pártolásában. Rezignáltan tette hozzá, hogy a fociban ilyen előfordul - tudomásul kell venni.

Tehát az Orbán maga választotta szimbolikus szfélában nagyonis történt valami. Persze - ha a hatalom nem csinál újabb utánrúgásokat - ezt is belepheti a feledés pora. Nyilván nem lesz változás a politika egészében, de talán a kormányzati fociprogram is változatlanul folyik tovább. Ám a magyar foci iránt még mindig érdeklődő tábor ellenzéki érzelmű "együttes élménye" nem válik ettől semmivé. S hogy az utcán, az utca emberénél ez az élmény mikor fog váratlanul aktivizálódni, azt mi nem tudhatjuk. Na de Orbán sem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése