2012. november 6., kedd

Obama győzelme és Magyarország

Soha nem tudjuk meg, hogy hozott volna-e bármi jót a magyar kormánynak egy republikánus győzelem. De jelentett volna reményt, valamint újabb két hónapot várakozást, ami egy időhúzásra játszó politikának aranyat ér. Így viszont változatlan marad a közismert rosszviszony az amerikai adminisztráció és a magyar rendszer között. Az azonban találgatás kérdése, hogy az újraválasztás után fokozódik-e a nyomásgyakorlás, vagy minden befagy a jelenlegi szinten. Ám valószínű, hogy a magyar kormányoldal nem fogja spontán fokozni a hanyatló Nyugatról szóló prófétálását, mert az túl kockázatos volna számára.

Magyar szempontból rövid távon inkább a gazdaság reakciói az érdekesek.Választások előtt el szokott szaladni a költségvetési deficit, mert a visszafogás nem tesz jót az elnök pártja választási esélyeinek. Az egyensúlyt a választások után kell helyreállítani - vállalva a recessziós kockázatot is. Ez pedig olyan külgazdaság - érzékeny országnak,mint Magyarország kifejezetten nem kedvező.

Hosszabb távon sem közömbös, hogy olyan jelölt nem futott be az USA-ban, akitől a befektetők biztatást reméltek a merészebb aktivitáshoz. Ez kihathat a feltörekvő országok piaci megítélésére, s ezek közül kiemelten a bizalmat nem élvező Magyarországéra. Ahhoz tehát a magyar hatalomnak semmit se kell tennie, hogy a forint árfolyama külpiaci okokból ismét veszélyes mértékben romoljon. Hát még ha tesz is valamit, amivel tovább rontja a megítélést. Ilyet már tett is mostanában az MNB alapkamat kalandor csökkentési kurzusával - eddig még következmények nélkül. De ez a "meg nem büntetés" nem terjeszthető ki a közeljövőre is.

Látható tehát, hogy Obama újraválasztása mind politikailag, mind gazdaságilag fokozza a magyar kormányzat nehézségeit. Az viszont nem tudható, hogy a nehézségek a következő hetekben elérik-e a kritikus szintet, vagy marad a pávatánc nehezebb körülmények között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése