2012. március 21., szerda

ERM2 (Fb.)

Tabutéma: az ERM2-hez való csatlakozás. Cui prodest?

Ha Magyarország belátható időn belül csatlakozna az ERM2 rendszerhez, attól kezdve a spekulációs támadások ellen nem egyedül, hanem a többi EU taggal együtt kellene védekeznie. Nem jelentene garanciát az ilyen támadások ellen, csak a védekezés lenne olcsóbb és biztonságosabb. Mégis teljes a hallgatás erről. Utoljára Bajnai beszélt róla miniszterelnökként - azóta néma csend.

A magyar kormány láthatóan ódzkodik ettől a kulcsfontosságú integrációs lépéstől, mert az újra a nemzeti szuverenitás egy darabjának feláldozását jelentené. Az ellenállás szimbolikus kifejeződése a forint, mint nemzeti valuta szerepeltetése az "Alaptörvényben". Természetesen a kormánynak konvergencia kódnéven kell emlegetnie az euro bevezetését, de azt a ködös távolba helyezi.

A politikai ellenzék se emlegeti az eurozónához való csatlakozást. Feltehetőleg van párt, amelyik tisztázatlan politikai elképzelései miatt, van, amelyik politikai gyávaságból.

Nem tartja napirenden a témát az EU sem. Ennek oka nyilvánvalóan az, hogy az eurozóna egyes tagjainál is felüti a fejét a válság és kérdésessé válik, hogy megmaradhatnak-e ezek az országok a zónában. Ilyen körülmények között nem látszik célszerűnek egy újabb, sok szempontból erősen problematikus taggal bővíteni a zóna külső körét.

Így a téma ma tabu, noha egy Uniós és magyar pozitív kibontakozás során a probléma nem megkerülhető. Egyelőre nem sejlik fel a pozitív kibontakozás körvonala. Marad tehát évekre ez a fel nem robbant akna, amely végülis megkerülhetetlenebb, mint egy IMF hitelmegállapodás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése