2012. március 4., vasárnap

Ha nerm fordulópont Orbán FAS interjuja, akkor... (Fb.)

Orbán színt vallott a FAS-interjuban

Egy nagy német politikai lapban Orbán összefüggéseiben ismertette politikai vízióját. Nem csak Magyarországról, hanem Európáról is. Ezzel új helyzet állt elő. Nem állhat módjában tovább már a pártcsaládjának arra hivatkozni, hogy egyszer ezt mond, másszor mást. Nem lehet a mögé bújni, hogy Magyarország egy sajátos ország, amelynek bonyolultak a viszonyai, amelyben Orbán a stabilitás garanciája, így nem lehet őt minden további nélkül európai szabványmércével mérni.

Most már nem lehet, hanem kell. Német nyelven, az átlag napilap - olvasó szintjén megítélhető, hogy mit képvisel ez az ember Európában. Ha ezt is meg nem hallottként félretolják CDU - CSU szinten és EPP szinten, az már bűnrészességet jelent. Arra mutat, hogy a gazdaságpolitika tekintetében megfegyelmezik Orbánt, mert az fontos kérdés számukra, politikai és ideológiai tekintetben viszont nem, mert ez vagy nem fontos, vagy a saját álláspont is zavaros.

Ha ezek után a német és európai jobboldali establishment ezek után se érzi úgy, hogy szólnia és lépnie kell, akkor a magyar jobboldal joggal érzi igazoltnak, hogy kitart Orbán mellett, bármit tesz és mond is. Nem tehet mást, mert ezzel igazodik az európai pártcsalád politikájához és képlékeny értékrendjéhez. És mi se várhatjuk, hogy egy-két fehér holló kivételével majdcsak megszólal bennük a lelkiismeret és a józan ész.

De reagálnia kellene erre az európai szocialistáknak és liberálisoknak is. Nagy provokáció volt ez, ami közvetlenül és közvetve (a konzervativ - kereszténydemokrácia reagálása vagy nem reagálása függvényében) tőlük is határozott állásfoglalást igényel. Ha ez elmarad, vagy lagymatag lesz, azt a magyar szétzilált ellenzék joggal értelmezné cserbenhagyásnak, amely továbbra is bénaságban tartja és kiszolgáltatja belső viszályainak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése