2013. március 7., csütörtök

Titokzatos V4 Varsóban

Manapság az európai politikusoknak teli a naptára. Ok nélkül nem iktatnak be újabb találkozásokat. Az pedig merőben szokatlan, hogy egy V4 értekezletre odautazzon résztvevőként Merkel és Hollande. Ők és csak ők a csoporthoz nem tartozó európai politikusok közül. Ez tehát több felkiáltójelet is megérdemel.

Ehhez képest feltűnően vérszegény az az információ, ami a záró sajtóértekezletről és egy homályos katonai megállapodásról nyilvánosságra került. Mindenki csak arról számolt be a résztvevők közül, hogy ő milyen álláspontot képviselt. Arról is meglehetősen közhelyesen, minden meglepő újdonság nélkül. Mindez aligha indokolja a találkozó létrejöttét. Marad a találgatás.

Egyik lehetőség, hogy a találkozó az eredeti elképzelésekhez képest kudarcot vallott és ezt nem akarják nyíltan kimondani. Ez azonban cseppet se valószínű, mert ebben az esetben valahonnét ez bizonyára kiszivárgott volna. Másik lehetőség, hogy a találkozó nem valamiféle eredményt tűzött ki célul, hanem azt, hogy bizonyos kijelentések 12 szem közt nagyon egyértelműen elhangozzanak. Ha így történt, akkor ugyan nem lehetetlen, hogy később valami kiszivárogjon, de alighanem nem ez a lényeg. Hanem inkább az, hogy a találkozó bizonyos határpont legyen, ami után bizonyos kérdésekben a felek másképp viselkedjenek, mint eddig. Ennek is lesz nyoma a nyilvános világban, de ezt egyáltalán nem biztos, hogy könnyű lesz a mostani találkozóhoz kötni.

Valójában nem is érdemes a "megfejtésen" törni a fejeket. Érdemes viszont memorizálni, hogy volt egy titokzatos csúcstalálkozó és arra figyelni, hogy változik-e régiónkban ezt követőleg valami.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése