2012. február 12., vasárnap

Fidesz - szakadás belátható időn belül (Fb.)

Túl van-e már a Fidesz a szakadáson?

Egyértelműen még előtte van a szakadásnak. Orbán változatlanul egy szájból próbál hideget és meleget fújni. De ez nem csupán ambícióiból és jelleméből fakad, hanem az "egy a tábor" egybentartásának szándékából is. Csakhogy a tábor nem egy.

Orbánnak sikerült ugyan olyannyira lezülleszteni egész táborát, hogy tiszta lelkiismerete, sértetlen önérzete aligha maradhatott bárkinek is, bármi lett légyen a maga sajátos politikai és erkölcsi nézet- és normarendszere. Ezért csendes vizeken hajózva az egység korlátlan ideig fenntartható lenne.

Csakhogy a vizek cseppet sem csendesek. Döntés előtt áll az EU-val való kapcsolatunk. Ettől nem független a gazdaság jövője és a piacok hirtelen ítélete ezzel kapcsolatban. Nem lehet soká szőnyeg alá söpörni a gazdasági kudarc és a politikai irányvonal által generált szociális feszültségeket. A szomszéd országokkal szemben követett kormánypolitika is most kezdi megbosszulni magát.

Ezek a nem halogatható szembesülések akarva - nem akarva- kiváltják a "fundi" és "realo" típusú szakadást. Mégpedig az egyes szereplők akár távol-és közelmúltjuktól függetlenül sodródnak majd bele az egyik, vagy másik táborba. De a szokása és jelenlegi próbálkozása ellenére maga Orbán sem kerülheti el a lényegét tekintve egyértelmű választást a két opció között. Az örökös halogatás ugyanis hatásában nem különbözik a "fundi" álláspont választásától.

A szakadás az államcsőd vállalói, illetve az európai integráció útját járni hajlandók közt elkerülhetetlen. Rossz esetben ez csak az államcsőd bekövetkezte után válik ez a szétválás nyilvánossá, szemmel láthatóvá - még a nyáron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése