2012. augusztus 28., kedd

Ki lesz a hibás, ha zuhan a forint?

A forint zuhanása a közeljövő várható fejleménye. Közvetlen kiváltója lehet belső és lehet külső ok.

Belső okként egyfelől az IMF - EU kölcsöntárgyalások nyilvánvalóvá váló kudarca kínálkozik, másfelől a költségvetés lyukainak napvilágra kerülése.Külsőként pedig olyan eseménysor, amely a feltörekvő piacoktól megvonja a pénzpiacok bizalmát. A közvetlen októl függetlenül a forint értékvesztése azonnal ismét megnöveli a forintban kifejezett államadósságot, drágábbá teszi a külföldi hitelek felvételét, az országon belül is megnöveli a devizaadósok terheit, növeli az importcikkek árát - és a sort hosszan lehet folytatni.

Nyilvánvaló, hogy mindez, ha bekövetkezik, rontja a közhangulatot és hitelteleníti a kormányzat sikerpropagandáját. Nem egyértelmű azonban, hogy ilyen esetben a lakosság kit és milyen mértékben hibáztat.

A hatalom akár rákészül erre a fejleményre, akár nem, sok szempontból propaganda - előnyben van. Egyrészt kézben tartja a lakosság túlnyomó többségét elérő médiát és ezáltal a felelősséget másokra áthárító kommentárt  a hírrel egyidőben tudja prezentálni, másrészt hatalmas választéka van a szegény, új utakat követő Magyarország elleni galád összeesküvéseket leleplező legendákból. Ez a propaganda vagy hat, vagy nem, de még az utóbbi esetben is alkalmas a fejek megzavarására, sokak elbizonytalanítására,

Ezzel szemben a különféle ellenzéki hangok várhatóan csak erőtlenül tudják majd újra elmondani, hogy számtalanszor figyelmeztettek a rossz gazdaságpolitika veszélyeire, a kormányzat felelőtlenségére és blöffjeire. Ezt az a kisebbség, amelyik eleve osztja a nézeteiket, magától értetődő módon el is fogja fogadni, de a hatás ezen a körön aligha fog túlterjedni.

A várható negatív fejleményekkel kapcsolatos politikai tervezés a hatalom oldaláról keveset tudna hozzátenni ahhoz, amivel amúgyis rendelkeznek. Ezért részükről legfeljebb figyelemelterelő ügyek "bekészítése" lehet a hatékony előkészület. Ellenzéki oldalról viszont a kreatív felkészülés egész skálája lenne lehetséges, feltéve, ha világosan látják a feladatot, van hozzá szellemi muníciójuk és minimális tárgyi feltételük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése