2012. augusztus 20., hétfő

Magyar kultúra: percemberek impulzus- döntései hosszú távú hatásokkal

Önmagában az a tény, hogy időről - időre átszabják a kulturális intézményi kereteket - nem kifogásolható. A teljes elmeszesedés sem vonzó perspektíva. Hogy költségvetési restrikció idején az átszabás sok puszítással jár, az elkerülhetetlen. Az is természetesnek tekinthető, hogy ha egy kormánynak vannak ideológiai - kulturális opciói, azok is érvényre jutnak egy ilyen átszabás során. Mi az akkor, ami mindezek figyelembe vétele ellenére is botrányos a mai kulturális kormányzásban?

Az egyik, hogy a küldetéstudatot nem korlátozzák az európaszerte közösnek mondható értékszempontok. Nem is vesznek tudomást ilyesmi létezéséről. Így aztán távolabb kerülhetünk saját valóságos tradícióinktól, mint eddig voltunk.

A másik, hogy a döntésekbe nem hagynak beleszólást a kormányzat által sem kétségbe vont nemzetközi tekintélyű szakembereknek még a véleménnyilvánítás szintjén sem. Vállaltan kamarilla - típusú politikai döntések születnek még a politikától távol eső kulturális területeken is.

Harmadikként azt említhetjük, hogy - nem függetlenül az előbbi kettőtől - nyomokban se látszik végiggondoltság abban a tekintetben, hogy a beavatkozásoknak mik a szándékolt és nem szándékolt távolabbi hatásai és ezek közül a jövőben (jobb anyagi kondíciók esetén) mi reverzibilis és mi nem.

Negyedikként a jelenlegi politikai hatalomra az jellemző, hogy eleve gyanakvó, ellenséges minden olyan kulturális törekvéssel, ami nem tőle függ. Ezzel gyakorlatilag kizárja azokat az anyagi forrásokat a kultúra - és a kulturális intézmény - finanszírozásból, amelyek kiegészíthetnék a rendelkezésre álló szűk költségvetési forrásokat. Kárt szenvednek ezzel a hagyományos formák és intézmények csakúgy, mint a most születő újak.

Feltehető, hogy vannak további általános, elvileg egymással ellentétes politikai nézetek alapján is elfogadható, bírálható  jellegzetességek is, amelyek a jelen kurzus sajátjai és hosszú távon súlyos károkat okoznak. Az egyedi károk listája pedig szinte végeláthatatlan. De szükséges, hogy a panaszáradat közepette megpróbáljuk tisztázni a struktúrális jellegzetességeket, hogy tisztábban lássunk. Erre próbált szerény kísérletet tenni a jelen blogbejegyzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése