2012. december 3., hétfő

Élet az Unión kívül

Ne gondoljunk ezúttal azokra a magyar állampolgárokra, akik úgy nem értenek egyet Orbán rendszerével, ahogy az van. Próbáljunk összeszedni néhány evidens következményt, ami az Unión kívül kerülés után Orbán híveit és a közömbösöket minden bizonnyal azonnal, vagy egyhamar érné.

1., Elvesztenénk az EU-s támogatásokat, az egyetlen forrást, amiből ma fejlesztés folyik az országban.

2., Az országhatár egycsapásra tényleges határ lenne mind a személyek, mind az áruk számára. Útlevéllel és vízummal utaznánk, áruinkra vámot és kvótákat vetnének ki.

3., Értelemszerűen ugyanez vonatkozna a határon túli magyarokra is, ha Magyarországra akarnak utazni vagy szállítani.

4., Érvényét vesztené számtalan Uniós és kétoldalú megállapodás, ami helyett kezdeményezni kellene újakat, amiket a többi fél vagy megköt, vagy nem, de ha igen, akkor is diktálhatná a feltételeket.

5., A forint helyzetét újraértékelné a piac és egyoldalúan döntene róla.

6., A Magyarországon működő külföldi cégek újragondolnák  magyarországi működésüket annak foglalkoztatási és adóbevételi következményeivel együtt.

7., Politikai szempontból azonnal újra összeállna a hajdani Kisantant, aminek keretében közösen alakítanál ki Magyarországgal a diplomáciai kapcsolataikat, a katonapolitikájukat, a gazdaságpolitikájukat.

8., Magyarország teljesen eszköztelenné válna a határokon túli magyarokat érintő különféle intézkedésekkel kapcsolatban.

9., Az EU más országaiban dolgozó magyarok válaszút elé kerülnének és késztetve lennének tartózkodási helyükön állampolgárságért folyamodni.

10., Kétségessé válna NATO tagságunk is.

11., Az integrációból való kikerülés számos azonnali kiadással járna az eddig közösen ellátott funkciók nemzeti keretek közötti pótlásának szükségessége miatt.

12. Energetikai helyzetünk is azonnali újrarendezést igényelne mind a szállítókat, mind a tranzitvonalakat illetően.

A sort bárki tovább folytathatja. Mindez a problémasor akkor is aktuálissá válik, ha nem Magyarország lép ki az Unióból, vagy kizárják onnan, hanem akkor is, ha egy nagyobb bomlási folyamat révén kerül az ország az Unión kívülre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése