2012. december 28., péntek

Hálózat

Az íménti diákmegmozdulások központi elemei voltak a hálózatok. Hallgatói Hálózat, Oktatói Hálózat és mások.Ők? De hát ott volt a HÖOK, ott volt a Rektori Konferencia, a szülői szervezetek és ki tudja még ki. De a központi mozgatók, az iránnyszabók mégiscsak a hálózatok voltak. Vagy nem? Hát a spontán alakulása a dolgoknak, amely túllépett a Hálózat intencióin? Az is. De azért volt másnap is a világon és akkor megintcsak a hálózatok mozgattak.

Iménti? Végetért? Megszűntek? Biztos, hogy nem. Összedugják itt meg ott a fejüket kulcsszereplők, hogy mi lehet a következő lépés, mi volna jó és miben vennének részt sokan. Hoppá! Kulcsszereplők? Kik azok? Milyen felhatalmazással? És ha közülük többen is külföldön töltik az ünnepeket? Sebaj, ott a mobil.És ha valakit közülük megdumálnak, hogy ne haza jöjjön, hanem egy jó kis világkörüli útra? Vagy netán maradjon ott, ahol most van? Akkor vívódik, hogy itthon a dolga, de aztán mégiscsak egy mobil vagy sms, hogy ne számítsanak rá, egy ideig nem jön. Bosszankodás vagy vállrándítás, de a hálózat megy tovább nélküle, nélkülük is.És újra látni fogunk tömegeket az utcán ha (és amikor) kell, illetve ha (és amikor) van rá igény és kedv.

Hálózat? Kulcsszereplők? Na, ez nagyon érdekli a titkosszolgálatokat is. Megtalálni őket, informálódni, ha lehet, be is épülni. Nekik is van ehhez ügynökhálózatuk. És? Hiába vannak ott, ha jó az ötlet,  az futótűzként végigfut a megcélzott körön és beletalál, akkor lesz megint akció. Aki beépült, az maximum statisztálhat. Mert a hálózat nem szervezet, nincs alapszabálya, eljárási módjai, nem lehet a rendőrségnél - bíróságnál feljelenteni őket, hogy megsértették a bázisdemokráciát vagy az egyesületi jogot. Mozgó, képlékeny valami, amit a szükséglet, a lehetőség és a siker mozgat, alakít. Ez az igazi kihívás a magát konszolidálni akaró Hatalomnak.

Új jelenség volna? Dehogyis! Jelenleg a hálózatkutatás legalább egy évtizede az egyik legnagyobb tudományos divat a számítástechnikától a társadalomtudományokig. Ha meg a hálózati szemléletet is hozzávesszük, az át- meg átszövi életünket a gazdasági élettől a médiáig, a sokarcú családi élettől a különféle szakmai szervezetekig és a közös hobbi által egybentartott helyi és nemzetközi kapcsolatrendszerekig, vagy akár a különféle maffiákig.. Így együtt ez mégis újnak tűnik. Ez igaz is, nem is. Ilyen - olyan kapcsolati hálók a nyilvántartott történelem kezdete óta léteztek. Modern benne a régi (családi, lokális, állami, egyházi) kötések fellazulása, az emberek térbeli mobilitásának ugrásszerű megnövekedése és - semmiképpen sem utolsósorban! - az interaktív kommunikációs eszközök általános elterjedése. Így aztán a szó tradicionális értelmében jogos az elmagányosodásról beszélni, de ugyanakkor a virtuális kapcsolatok hallatlan gazdagsága áll rendelkezésre. És igény meg elhatározás dolga, hogy egy virtuális kapcsolat mikor válik egyedileg vagy csoportosan hús- vér valósággá.

Ezek az impresszionisztikus futamok a hálózatokkal kapcsolatban ezúttal csak egy mondanivalót szolgáltak: felvillantani, hogy a szervezett, beszabályozott, jogrenddel is alátámasztott világnak ma már van riválisa és ez a rivális a képlékenysége révén nagyon erős. Félre lehet tenni a megkövesedett dogmákat a szervezetépítésről,. annak időigényéről, arról, hogy mik egy országban a kulcspozíciók, milyen aktivista - hálózat (figyelem: hálózat!) szükséges a politikai sikerhez és  hogyan kell azt szervezni - mozgatni, és hogyan lehet a passzív embereket egy-egy alkalomra kimozdítani a lakásából..Merthogy a zenebohóccal szólva - mint látjuk - "Van másik!"

Na persze egy alkalomra, egy meghatározott célra. Mert a globalizált és szükségképpen tovább golbalizálódó világ bonyolult rendszereit úgy - ahogy koordinálni teljesen ad hoc módon nem lehet. Ahhoz szervezetek, intézmények, deklarált szabályok és azokat betarttató  erőszakszervek és igazságszolgáltatás is szükséges. De ha ezek rugalmatlanok, hiába vannak, mégsem képesek a hozzávetőleges koordinációra. Abba meg aztán végképp ne bonyolódjunk bele, hogy ennek a formalizált világnak a jó vagy rossz működésében mi a szerepe a tágan értelmezett informális hálózatoknak...

1 megjegyzés:

  1. Nem szoktam ennek a blognak a látogatottsági adatait közzétenni, de most a témához tartozik. Erre a bejegyzésre 321-szer kattintottak rá eddig, ami az utóbbi hetek kiugró "rekordja". Magyarázata aligha lehet más, minthogy valaki a diákmozgalomból rátalált az írásra és a "hálózatának" felhívta rá a figyelmét.

    VálaszTörlés