2013. február 8., péntek

Másféle politika

A politika kétféle lehetőségét illetően célszerű változatlanul elfogadni Kossuth elhíresült szembeállítását: "Politikára nézve a háznak kettő közt kell választani: vagy indul ki abból, mit kívánnak a körülmények, vagyis más szóval, mit kíván a politika, mely az exigenciák tudománya; vagy akar indulni elvekből. Én ugyan nem ismerek még országot, melynek ügyei – a körülmények változékonysága szerint változólag kellvén kormányoztatni – a katedra absztrakt elvei szerint intéztethettek volna minden időben egyiránt, különbség nélkül; de azért nem akarom mondani, hogy a ház ne tegye, hanem csak azt akarom, ha elvből indul ki, készüljön el azon elv vaskövetkezéseit mindenekben elfogadni." 

Szertenézve a demokratikus nagyvilágban azt láthatjuk, hogy a kormányképes nagy gyüjtőpártok ugyan lazán kötődnek valamilyen elvhez, de politikájukat alapjában a körülmények és a felismert teendők határozzák meg. Ezekkel birkóznak hol több, hol kevesebb sikerrel. Szigorúan elvi alapon kis pártok próbálnak jelentkezni, de ha bejutnak a Házba, rendszerint utoléri őket is a fenti dilemma és kettéhasadnak "fundikra" és "reálokra". Nincs ez másképp nálunk sem.

Demokráciákban harmadik lehetőség nincs. Nem így áll a helyzet a "homlokzat demokráciákban", ahol hosszabb - rövidebb ideig megpróbálkozhatnak olyan politikával, amelyik sem a körülményekhez, reális lehetőségekhez, sem pedig elvekhez nem igazodik. A voluntarista kalandorpolitika relatíve tartósan fenn képes tartani magát, ha vagy valami kelendő és ritka természeti erőforrást birtokol, vagy ha olyan a földrajzi elhelyezkedése, hogy tartósan patthelyzetben lévő két nagy erő szélárnyékában van. Ezek híján  is fennmaradhat rövidebb ideig, ha ügyesen és gátlástalanul kihasználja azokat a réseket, amik a nagy gazdasági és politikai rendszerekben mutatkoznak - különösen, ha azok válságot élnek át vagy éppen átalakulóban vannak. De a stabil alapok hiánya miatt az ilyen átmeneti sikerek hallatlanul törékenyek. Ezért a kalandorpolitika ugyan másféle, de mégse tekinthető mellérendelhető politika-típusnak a demokráciák világában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése