2015. január 7., szerda

Bántják a magyart?

Orbánék rutin technikája, hogy ha provokatív viselkedésük, politikájuk bármiféle retorziót vagy akár személytelen negatív következményt vált ki, akkor felhangzik a kórus: Bántják a magyart! Ezt kiabálják a csak őket érintő politikai károk és az állampolgárokat is érintő negatív gazdasági fejlemények esetén egyaránt. Ugyanazt az agitprop sémát lehet ráhúzni (hogy a legfrissebb példáknál maradjunk) a kitiltási üggyel kapcsolatos korrupciós vádakra, mint akár a forint árfolyamának gyengélkedésére. A "magyar" fogalommal való rosszhiszemű visszaéléssel szemben eddig még nem sikerült hatásos választ találni az ellentétes politikai oldalon.

Ennek csak részben oka, hogy Orbánék ellenfeleikre módszeresen rásütik a nemzetellenes és hazaáruló bélyeget, ami megnehezíti a "bántás" körüli hazudozás leleplezését.Kétségtelenül kezdettől fogva nem sikerült az ellenoldalon olyan nyelvet találni, amely a rendszer kalandor és több, mint önveszélyes kül- és gazdaságpolitikáját úgy leplezi le, hogy egyben ráébreszti a magyar állampolgárokat: ennek a levét előbb vagy utóbb ők is meg fogják inni. Így amikor ez valóban bekövetkezik, nincs mód a természetes visszautalásra:" Na erről volt szó, erre figyelmeztettünk benneteket!" Ennek a hatásos felvilágosító munkának a hiánya még az EU-t is lebénítja, félvén, hogy szankciói a rendszer támogatottságát növelnék.

Semmi értelme az elmulasztott lehetőségeken való borongásnak. Ha eddig nem, akkor legalább most lenne ideje mind a pártokba szerveződött, mind a civil ellenzéknek, hogy kihasználva a rendszerben megingott bizalmat, találja meg a módját, hogy a várható és a lakosságot is sújtó bajok okát az emberek Orbánékban keressék. Ehhez először be kellene látniok, hogy ez a feladat fontosabb, mint sok más, amit elésorolnak. Ha  a negatív fejlemények valódi okára való ráébresztés valamennyire is sikerülne, az a mai szűk hatalmi klánon kívül mindenki másnak szabadabbá tenné a kezét. Még az "egy a tábor, egy a zászló" tömbön belül a józanabbakét is, akik remélhetőleg képesek belátni, hogy a "Bántják a magyart!" védőleple alatt milyen erkölcstelen önös érdekeknek és politikai kontárságnak nyújtottak eddig feltétlen támogatást és ennek folytatása mire vezet az ő sorsukban is.

1 megjegyzés:

  1. A körvonalazott probléma analóg a túszejtés ismert problematikájával. A túszejtők elleni külső fellépés a túszok számára is kockázatot jelenthet. Továbbá ott is felléphet ismert módon, az információ - monopólium kihasználásával az agresszorral való azonosulás. A különbség abból adódik, hogy egy demokratikus állam kormányzatának eredeti hatalmi forrása a köz kinyilvánított akarata és a nemzeti érdek kormányzat által való meghatározását nem lehet eleve önkényesnek, visszaélésnek tekinteni.

    VálaszTörlés