2015. január 2., péntek

Merkelre várva

A magyar lakosság nem vár Godotra, mert nem ismer egyetlen olyan magyar személyiséget sem, akitől sokan sorsuk megváltozását remélnék.De Merkelre sokan várnak.

Február 2-án a tervek szerint a német kancellár néhány órás látogatást tesz Budapesten. A kormánynak hosszú idő után ő lehet az első fontos hivatalos vendége. A hivatalos tárgyalásokon kívül a rövid programban a MAZSIHISZ-szel való találkozás és egy előadás szerepel az Andrássy Egyetemen. A kormány számára a látogatásnak nagy a tétje, mert Merkel asszony az EU egyik legbefolyásosabb politikusa, akárcsak az Európai Néppárté, amelyhez a Fidesz tartozik, továbbá Németország Magyarország legfontosabb gazdasági partnere. Az előrejelzések nem számítanak harmonikus tárgyalásra, hanem azt várják, hogy a kancellár számos kritikus felvetéssel a táskájában érkezik. Mégis ha a tárgyalás belesimítható a business as usual keretei közé, az lényegesen megerősítené a kormány helyzetét. Demonstrálná, hogy nemzetközileg nincs elszigetelve.

A kormánnyal - de hozzátehetjük, a rendszerrel - ellentétes oldalon a várakozások is ellentétesek. A legvérmesebbek Merkel úticsomagjában selyemzsinórt is vizionálnak. De ha azt nem is, olyan ultimátum - szerű változtatási követeléseket várnak, amelynek teljesítése esetén a rendszer nem maradhatna az, ami volt. A parlamenti ellenzék súlya olyan kicsi, hogy a velük való találkozás nem is került be a látogatás programjába. De máris elkezdődött olyan tömegtüntetés szervezése, amely a kancellárnak demonstrálni lenne hivatott, hogy a rendszer tömegtámogatottsága korántsem olyan, mint azt a 2014-es választási eredmények mutatni látszanak. Nagy kérdés, hogy a kormányoldal megkockáztat-e olyan kormánytámogató párhuzamos tüntetést, amely utcai konfliktusokhoz vezethet a látogatás idején.

A kancellár poggyászának előkészítése otthon már bizonyosan folyik. De aligha tévedünk, ha arra is gondolunk, hogy közben a január sűrű lesz. A világpolitikában is, a világgazdaságban is. Magyarország helyzetében is lehetnek közben lényeges fejlemények mind a magyar - amerikai viszonyban, mind a magyar államadóssággal kapcsolatosan, mind a forint árfolyama körül - ám az sem kizárható, hogy a mai állapotokhoz képest teljesen váratlan fejlemények is adódhatnak. Mindez erősen befolyásolhatja mind a látogatás létrejöttét, mind annak lefolyását és kimenetelét, ha sor kerül rá.

Ám bármi történjék is januárban, az egész magyar közélet egyik főmotívuma minden bizonnyal a Merkelre várás lesz.

2 megjegyzés:

  1. Ezzel szemben a magyar valóság:
    http://www.atv.hu/belfold/20150103-szanyi-merkel-ellenes-tuntetesre-buzdit

    VálaszTörlés