2015. január 23., péntek

Ellenzékiként polgármesteri szerepet vállalni

A puristák szerint azok, akik ebben a rendszerben ellenzékiként polgármesterséget vállalnak, a rendszert legitimálják.Sarkosabban fogalmazva: kollaboránsok. Nyilván ez a 2014-ben kezdődő ciklusra vonatkozhat csak, mert az előzőben a választások idején ez a rendszer még nem létezett. A purista álláspont azt jelentené, hogy még az előző ciklus sikeres  ellenzéki polgármestereinek se lett volna szabad elindulni újraválasztásukért.Hogyan máshogy érzékelték volna ezt a helyiek, mint hogy cserben hagyták őket azok, akikben reménykedtek?

A purista álláspont azonban semmiképpen nem képtelenség. Egyrészt olyan mértékig csökkentették mostanra a polgármesterek hatáskörét, hogy rájuk jobbára a bűnbak szerepe jut, mert a lakosság nem tudja, nem érti, hogy mennyire kevés eszközzel rendelkeznek. Másrészt a kormányzat és a kormánypártok ott tesznek keresztbe az ellenzéki polgármestereknek, ahol csak tudnak. Így a település issza meg a levét annak., hogy ellenzékit mert megválasztani. Igaz lehet ez még olyan településeken is, ahol a polgármester mellett politikailag őt támogató testület van - ahol meg nincs, ott méginkább. Ám amíg az ellenzéki polgármesterek, önkormányzatok próbálkoznak, az valóban azt sugallja, hogy akármilyen a rendszer, keretei nem teszik lehetetlenné a hasznos közhatalmi - közigazgatási tevékenységet.

A puristák érvelésével szemben áll annak a néhány sikeres ellenzéki polgármesternek a tevékenysége, akik szembeszélben is tudnak eredményes helyi politikát folytatni, a lakosság javára tenni. Az ő példájuk támasztja alá azt, hogy egy politikai váltás nem csak szavakban, hanem ténylegesen is jót hozhatna a települések és az ország kormányzásában. Továbbá a gyakorló ellenzéki polgármesterek olyan ismereteket, tapasztalatokat tudnak adni a különféle ellenzéki erőknek az ország helyzetéről, működéséről, amelyet "kívülről" nem lehet megszerezni. Kísérletet lehet tenni helyi szinten a kormánypárti frakciókkal való békés koegzisztenciára, netán a kooperációra a kormány konfrontációs politikája ellenére. Szerény mértékben a sikeres ellenzéki polgármesterek nemzetközi kapcsolatokat is ápolhatnak, ami szintén olyan haszon az országnak, ami nélkülük nem lenne lehetséges. Ha tehát ilyen polgármesterek nem lennének, az szolgálná csak igazán a NER érdekeit. Létük viszont muníció lehet egy majdani hatalomváltáshoz és ahhoz, ami utána következik.

Minthogy a Rendszer további tartalékokkal is rendelkezik az ellenzéki polgármesterek és önkormányzatok ellehetetlenítésére, településenként eltérő időpontban elérkezhet egy olyan pillanat, amikor a funkció további gyakorlása lehetetlenné, vagy értelmetlenné válik. Akkor viszont ott a lemondás lehetősége, ami olyan politikai demonstráció, amelynek hírértéke van. Az időpontot természetesen jól kell kiválasztani ahhoz, hogy lehetőleg nagyot szóljon és ne a polgármestert járassa le. S miután a lemondást új választások követik, a kampány fórum lehet - helyben és/vagy országosan az akkori ellenzéki erők számára.

Összegezve a prok és kontrák mérlegelése minden ellenzéki beállítottságú embernek feladata, akit a kérdés érdekel.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése