2012. január 20., péntek

EU

Ellentét a Bizottság és a Parlament néppárti frakciója között - vagy egyeztetett taktika?

A külső szemlélő ellentétet tapasztal: Barroso kötelességszegési eljárásokat indít - a néppártiak pedig mentegetik Orbánt. Orbán cinikus, átgondolt és magabiztosnak látszó nyilvános szereplése arra mutat, hogy erősítést kapott pártcsaládjától: enged, amiben muszáj, de kitart igaza mellett. még azt a pimaszságot is megengedte magának, hogy önmagát az európai opció magyar védelmezőjének állítsa be, amíg - és itt egy hamiskás kacsintás - létezik európai opció.
Ezzel a benyomással ellentétben Lengyel László úgy ítéli meg a fejleményeket, hogy Orbán matthálóban, nyiti - csuki vesztőállásban van. Az Unió érdeke, hogy rendszere visszavonulását lehetőleg ő maga hajtsa végre. Ehhez kapott biztatást a Néppárt egyelőre még kinyilvánított támogatásával: érdemes nem felégetnie minden hidat maga mögött. Ha viszont akár most, akár a későbbiekben a szembeszegülést választja, jön a kíméletlen leszámolás.
Lengyel érvelése meggyőző. Ha igaza van - és nagyon úgy látszik - akkor a valóságos szándék ennek az ellentétes benyomásnak a tudatos kialakítása volt. Orbán hívei vigyorogva nyugtázzák vezérük látszatsikerét és könnyebben fogják lenyelni a békákat, amiket a vezér engedményei, retirálása fog nekikjelenteni. A rendszer hazai ellenfelei pedig frusztráltak, mert világos leszámolást vártak, ami elmaradt. De nem is kell az EU- nak, hogy Orbán sorozatos engedményeit az ellenzék diadalordítása kísérje, mert ez kontraproduktív lenne a látszatbéke őrzése szempontjából. Hasznosabb nekik bizonyos politikai kétértelműség mindaddig, amíg Orbán nem lép a nyílt konfrontáció útjára. Ha és amikor kenyértörésre kerül a sor, nem jelent az EU vezető körei számára gondot a látszólagos ellentét azonnali felszámolása, hivatkozva az akkori fejleményekre.
Addig meg folyik tovább a gazdasági, politikai és jogi presszing az Unió részéről. Megengedve, hogy különböző tagországok jobboldala érzelmileg kokettáljon a nemzeti, szuverén politikai opcióval. Úgy érzik, az ellenőrző pontokon uralják a gépezetet. És ez mindaddig igaz is, amíg az euro válságát ésszerű keretek között tudják tartani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése