2012. január 14., szombat

Fb.-on a szavakról

A szavak bosszút állnak

Talán semmi és senki nem szenvedett annyi gyalázatot Orbántól, mint a szavak. Csak címszavakban: a szavak értelmükből kiforgatása, a szószegés és a kettős beszéd- akármelyik nyomvonalon indulunk el a három közül, ugyanoda érkezünk. Aki ennyiszer, ennyi módon visszaél velük, azt elhagyják a szavak - és ellene fordulnak. Aki ennyiszer eresztette el a füle mellett mások szavát, mint ha meg se hallotta volna, azt utoléri ugyanez a sors.
Orbán és rendszere itt tart most. Szavára semmit se adnak külföldön és itthon is egyre kevesebben. Ez maga a probléma: immár csak a tettek jelentenek - annyira, amennyire - előzetes garanciát. E nélkül kormányával érdemileg nem is tárgyalnak. S a tárgyalások sem első sorban arról fognak szólni, hogy mit nyújt az egyik fél és mit a másik, hanem legalább ilyen súllyal arról, hogy a magyar fél milyen garanciákat ad és milyen helyszíni ellenőrzésekre ad lehetőséget. Kivételes helyzet ez a posztmodern világban.
Nehéz a szavak bosszúját tudomásul venni. Aki ennyi, látszólag sikeres visszaélésen van túl, az reménykedik, hogy időhúzással, további kétértelműségekkel, jogi rabulisztikával javítani tud helyzetén, tágíthatja a lehetőségeit. Hiába. A manőverek csak tovább erősítik a vele szembeni megszolgált gyanakvást. A szavakat irreverzibilis módon az ellenségeivé tette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése