2012. január 10., kedd

Fb.

Feltétel nélküli megadás és kettős beszéd?

Teljesen nyilvánvalónak látszik, hogy a nemzetközi politikai és gazdasági erők megelégelték Orbán kisded játékait. Az is adottságnak tekinthető, hogy az államcsőd elkerüléséhez adott segítségük áraként már nem fogadnak el kevesebbet - kiismervén a magyar kormányfőt - mint a feltétel nélküli megadást. A kérdés az, hogy a megadáshoz hozzáfűzik-e a személyi változások megkövetelését, illetve a kettős beszéd abbahagyását. A jelek szerint nem fűzik hozzá.
A belföldi tisztánlátók szemében ez teljesen érthetetlen, mivel jól látják, hogy minden torzulás szülőatyja a miniszterelnök és személye önmagában kockázatokat jelent minden időben. Viszont az ő logikájuk szerint ezt a konklúziót a külföld erőinek már sokkal korábban le kellett volna vonni. Mégsem tették. Vajon miért?

Netán nem ismerték fel, hogy kivel - mivel állnak szemben? Egyes személyeket, csoportokat, tematikákat illetően egy ideig ez is lehetséges volt. Lényegét tekintve azonban ez szinte kizárható. Esetleg volt elég más gondjuk, nem akarták kiélezni a "magyar kérdést"? Ebben is lehet az igazságnak egy kis csücske, de jól tudták, hogy előbb-utóbb erre mindenképpen sort kell keríteni. Jogi problémáik voltak egy kétharmados parlamenti többséggel szemben? Nyilván voltak, de már egy éve látták, hogy az európai jog hatékony eszköz lehet a kétharmad felülírására. Mégsem siettek ennek az eszköznek a bevetésével. Úgy gondolták, hogy a kutya csak ugat, de kulcskérdésekben nem harap? Erre is mutatnak jelek. A soros elnöki periódust úgy lehetett nagyobb bonyodalmak nélkül átvészelni, hogy Orbán az EU moguljai számára fontos kérdésekben kezes bárány volt. Csikorgó fogakkal, de tudomásul vette azt is, hogy a költségvetési és államháztartási hiány mértéke is kemény hatalmi korlát.Mégse valószínű, hogy illúziók lettek volna a kutya harapását illetően, ha tekintélyuralmi rendszerének kiépítése a tét, márpedig ez maga nem tolerálható az EU számára - és valamelyest a NATO számára is. Akkor hát?

Akkor hát? Nyilván Berlusconi rendszere is nehezen viselhető volt a szövetségesek számára. Mégis elviselték hosszú időn át és nyilván nem csak azért, mert sokkal ügyesebben kerülgette a látszatra még demokratikus formákat. Hasonlóképpen a mindkét politikai irányzatot követő görög kormányok trükközésén is átláttak az EU illetékesei és komoly belső erőtényezői. Hiányzott azonban az adu ahhoz, hogy az EU és a NATO vezető körei a demokratikus szabályok betartásával kényszerítsék térdre ezeknek az országoknak a hatalmi elitjét, amelyik mögött választói támogatás is volt. Ez az ütőkártya került kézbe az olasz és a görög gazdaság csődhelyzetének kialakulásával.És ez alakult ki Magyarország tekintetében is. És most ennek a lapnak a megjátszása folyik. Változatlanul szem előtt tartva a demokrácia procedúráit és a választók hangulatát.

A kérdés tehát úgy vetődik fel számukra, hogy ha Orbán de facto feltétel nélkül megadja magát, akkor ragaszkodnak- e eltávolításához? Láthatóan nem ragaszkodnak, hiszen ő a legalkalmasabb arra, hogy a gyakorlatban "alkotmányosan" hajtsa végre a teljes fordulatot és ezt valahogy elfogadtassa választói többségével is. És itt a felelet arra, hogy miért nem szabják feltételül neki a kettős beszéd abbahagyását sem. Ennek leleplezésére elegendőnek tartják a világsajtót is.

A fordulat csak abban áll, hogy ha Orbán megpróbálja kijátszani a feltétel nélküli megadás tartalmi elemeit. akkor a szorítás újra kezdődik. És ehhez szinte azonnal kézben vannak a gazdasági, és nem nagy késéssel a jogi eszközök. Ezek ismételt bevetése már egyértelműen Orbán kiiktatását is elkerülhetetlenné teszi.

A magyar belpolitikai aréna kihívása az, hogy a közhangulat mennyire fog Orbán ellen fordulni. Ezen belül a demokraták, a nyugatosok "leckéje"az, hogy az Orbánnal való érzelmi szembefordulás indokát milyen szavazói rétegekben tudja a demokratikus rend és a szabálykövető, konstruktív gazdaságpolitika lábbal tiprása kövekezményeként fogadtatni el. Mert erősödni fog a jobboldali ellenzék is, amelyik a gazdaságpolitikai-politikai vereség elfogadása miatt fordul majd szembe a kormánnyal.
· · · pár másodperce

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése