2012. január 7., szombat

Fb. bejegyzés az alkimista retortáról

Fellegi mandátuma

Ha majd valakit utólag érdekel, fel fogja kutatni Fellegi szerepét az Orbán - univerzum világában az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézet és a Bibó kollégisták kapcsolatától a jobboldali médiavilág felépülésén át Fellegi tárcájának szerepéig és szokatlan lemondásáig. Ezt azonban most nyugodtan zárójelbe tehetjük. Még csak Fellegi "főtárgyalói" szerepkörének orosz és kínai tekervényei sem kell érdekeljen bennünket. Maradunk az IMF - EU tárgyalási mandátum kérdésénél.

Annyi kiszivárgott, hogy Fellegi mandátumának kulcsszerepe volt decemberben a tárgyalópartner decemberi hirtelen hazarendelésében. A küldöttség olyan témákat vetett fel, amelyek túlmentek egy hitelmegállapodás szűk tematikáján. Fellegi válasza az volt, hogy ezeket illetően tárgyalási felhatalmazást kér Orbántól. Másnap azzal tért vissza, hogy ezt a felhatalmazást nem kapta meg. Ezért az előkészítő tárgyalások megszakadtak. Az új évre kiderült, hogy szűk mandátummal meg se kezdhetők újra a tárgyalások. S jött a fordulat: nyilvánosságra hozták, hogy meghatározták, mire terjed ki Fellegi tárgyalási mandátuma a továbbiakban, de ez -az adott kereteken belül - megállapodás lehetőségét is magába foglalja.

Egy zárt, titkos világban a kremlinológiai módszerekkel lehet csak megpróbálni tájékozódni. Tegyünk rá kísérletet. Világos, hogy a mandátum tényének nyilvánosságra hozása értelemszerűen azt jelenti, hogy az EU előszöris tájékozódni akar a mandátum tartalmáról. Ezt az információt Fellegitől nyilvánvalóan meg is fogja kapni. Ha ezt elégtelennek találja, arról mi is értesülni fogunk abból, hogy nem indulnak meg a tárgyalások. Ha napokon belül nem kapunk értesítést se arról, hogy újraindulnak a tárgyalások, se ennek ellenkezőjéről, azt csak úgy magyarázzuk, hogy tovább folyik a kötélhúzás a mandátum terjedelme körül. Vagyis arról, hogy Orbán már engedett-e annyit, hogy képviselőjével szóba álljanak, ha nem, van-e remény további lényeges engedményekre, vagy nincs miről tárgyalni.

Most Fellegi mozgása az indikátor arra nézve, hogy mi fortyog az alkimista retortában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése