2012. szeptember 28., péntek

Az amerikai jobboldali rádiók esete

Tegnap az ATV-n érdekes tudósítást láttam az USA jobboldali rádióinak helyzetéről, tevékenységéről. (http://atv.hu/videotar/20120928_amerika_valaszt ) Akit érdekel, nézze meg, nincs értelme, hogy a magam szavaival ismételjem el. Döbbenetes az analógia a Magyarországról ismert jelenségekkel. Azért nagyon tanulságos, mert mi mindent, így a jelenlegi média - helyzetet is hajlamosak vagyunk hungarocentrikus módon szemlélni.

Nincs szándékomban felmenteni a balliberális politikusokat és hajdani pénzes holdudvarukat fatális félrefogásaik és rövidlátó tehetetlenségük ódiuma alól a média kezelését illetően. De a tudósítás tanulságaként szembe kell néznünk a rideg valósággal, hogy ebben a tekintetben a jobboldal struktúrális előnyben van. Míg a balliberális médiát nem képzelhetjük el a pártatlan tájékoztatás és a politikailag korrekt beszédmód egy bizonyos szintje és formája nélkül, addig a jobboldali média ezeken hanyag vállrándítással túlteszi magát. A baj az, hogy a közönség ezt őszinteségként, a köntörfalazásmentességként éli meg - és ezáltal eleve hitelesebbnek gondolja, Ha hitelesebbnek is tűnik, érdekesebb is, nem kétséges, hogy a hallgatottsága és nézettsége is nagyobb lesz. Mindez fellazítja a jobboldali médiát az igazmondás kötelezettségéhez való viszonyában, az érdesebb stílus pedig olyan hangot és kérdezési technikát eredményez a más álláspontot képviselő esetleges riportalanyokkal szemben, amit azok egy idő után nem vállalnak. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy a jobboldali tőkének az USA-ban is sokkal nagyobb a hajlandósága pénzt fektetni (a fenti okokból nagyobb közönséghez eljutó és így nagyobb reklámbevételt hozó) médiába - akkor végképp gömbölyű a kép.

Tanulság? Tudjuk, hogy mit művel a jelenlegi hatalom a média ügyében. Meggyőződésünk, hogy ez ebben a formában csak időleges dolog. De a jobboldal mindenképpen tartósan számottevő erő marad az országban, ezért paradicsomi állapotot, kiegyensúlyozott médiaviszonyokat remélni a távolabbi jövőt illetően is dőreség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése