2012. október 3., szerda

A selyemzsinór: Távozás az EPP 18 fős elnökségéből

Az EPP jelentős befolyású párt az Európai Unióban : a legnagyobb frakcióval rendelkezik a Parlamentben. Tényleges pártként működik. A Bizottság mostani vezetője és a jelenlegi uniós "külügyminiszter"is hivatalból alelnökei a 18 fős elnökségnek. Ebből a fontos testületből távozik 10 év után Orbán, nem jelölteti újra magát az alelnöki posztra.

Távozása dísztemetés keretében történik: saját döntésének van beállítva, a párt elnöke méltatja eddigi munkáját és reméli, hogy a jövőben is segíteni fogja tevékenységüket. Az EPP-nél lényegesebb jelentéktelenebb, kisebb gyakorlati hatást kifejtő , az egész földre kiterjedő Kereszténydemokrata Internacionálénak, mint a többi tagszervezet elnöke a jövőben továbbra is tagja marad. De dísztemetés ide, vagy oda, aki kettőt kettőhöz hozzá tud adni, annak számára világos, hogy kikényszerített lépés az újra nem jelöltetés.

Ahogy maga az Unió, úgy az európai pártok is a tagországok függetlenségét, szuverenitását alapelvnek tekintik. Durva beavatkozás egy tagpárt dolgába megrázná az európai pártot. Feltehetőleg nincsenek is kidolgozva a pártok szankcionálásának szabályai - minthogy az egységesként működő párt olyan tagokból áll, akik önként, elveik közössége alapján csatlakoztak az EPP-hez és nyertek oda felvételt., tehát durva dolog lenne még a feltételezés is, hogy politikájukkal ne akarnák a közös ügyet szolgálni. Utilitárius szempontból sem lenne kívánatos az EPP-nek, ha elvesztené a Fideszt : 2/3-os parlamenti többséggel kormányzó pártról van szó egy olyan országban, amelyben nincs több ezt a pártot pótolni tudó konzervatív párt. Tehát szakítás, netán kitaszítás fel sem vetődhetett a lehetőségek között. Csak rózsavíz - illatú megoldás jöhetett szóba. és ilyen is történt.

Ha ennyire súlyos lépésről van szó, de mégis megtörtént, annak viszont nyomatékos oka kellett legyen. Volt is. Orbán annyira ellentétes politikát visz évek óta az EPP hirdetett elveivel és folytatott gyakorlatával, amely komoly tehertétellé vált az európai párt számára. Elég Orbán beszédeit idegen nyelvre fordítva szembesíteni azokat a többi EPP tisztségviselővel és ők szégyenletes, kínos helyzetbe kerülnek. Márpedig ezek a beszédek és a tényleges magyar törvények, rendelkezések, intézmények jól ismertek ebben a körben. Feltehető, hogy az egyes tagpártok érzékenysége erre igen különböző : egyeseknél dominál az elvi politizálás, mások hajlanak a reáliákra tekintve a szemhúnyásra. Ám a Bizottság EPP-s tisztségviselői nap mint nap találkoznak magyar ügyekkel - és nem kezelhetik ezeket elfogult pártcsalád szempontokat képviselve. A Parlamentben meg a rivális frakciók természetes módon kihasználják, hogy ilyen gyenge láncszem található az EPP soraiban és igyekeznek mennél több magyar ügyet a plénum elé vinni. Vagyis ez a mostani  lépés erősen érett már.

A magyar politika számára igen lényeges fejleményről van szó. Bizonyos értelemben az EPP elhatárolódott az orbáni politikától. Későn történt, nehezen történt és dísztemetés közepette.Éppen ezért nem számíthatunk arra, hogy egycsapásra meg fog változni az Unió magyar - politikája. Nyilván egy ideig még volens - nolens tart  a kényszerszolidaritás az EPP részéről, Szakítás helyett a háborús német szókincsből kölcsönözve a rugalmas elszakadás az, ami várható.De már ez is lényegesen javítja a nyugatias demokráciához való visszatérés feltételeit Magyarországon.

Hacsak...Hacsak ez a fejlemény nincs direkt összefüggésben Orbán küszöbön álló németországi csúcsszintű látogatásával. Mert ebben az esetben már a jövő héten vagy egy a német törekvésekkel kapcsolatban a szokásosnál sokkal simulékonyabb magyar miniszterelnökkel fogunk találkozni, vagy pedig egy szokatlanul kemény, kritikus kancellárasszonnyal.

3 megjegyzés:

  1. A FAZ jól látja. A következményt viszont (turul) nem helyes összetéveszteni az okkal.
    http://hvg.hu/vilag/20121004_kufoldi_sajto_orban

    VálaszTörlés
  2. Nem találkoztunk sem simulékonyabb magyar miniszterelnökkel, sem kemény, kritikus kancellárasszonnyal. Változatlanul igen valószínű, hogy Orbán visszalépése és berlini meghívása között van kapcsolat, de hogy milyen, azt változatlanul csak találgatni lehet. Találgatni pedig egy idő után már csak azért sem érdemes, mert majd jönnek új események, amelyek ennek a látogatásnak az emlékét bizonyára elfedik. Az EPP-vel való magyar kapcsolat alakulásáról is lesznek a továbbiakban információk, amelyek esetleg figyelmet kapnak.

    VálaszTörlés
  3. Újabb fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy láthatólag beteljék a pohár az EPP-nél Orbán politikájával kapcsolatban. Ha most igen, az üdvözölhető, de sokkal előbb felismerve az ország is és az EU is kevesebb kártétellel megúszhatta volna ezt a kezdettől velejéig kalandor politikát.

    VálaszTörlés