2012. június 22., péntek

Végzetesen megosztott lenne a magyar értelmiség?

Elterjedt sztereotípia, hogy a magyar értelmiség végzetesen megosztott.Minthogy a hatalom számos értelmiségi posztot birtokol, más értelmiségiek megélhetésére alapvető befolyást tud gyakorolni, továbbá a hatalomközeli média eszközökben nem válogatva korlátozás nélkül mocskolhatja az útjában álló értelmiségieket - nem alaptalan az a felfogás, hogy minden hónappal nő a távolság a hatalomnak "kedvesek" és az "ellenségek" között . Nagy egyéni erő és elszántság kell ahhoz, hogy valaki szembemenjen ezzel a tábor - felosztással, de még ez az erőfeszítés is könnyen azzal az eredménnyel jár, hogy általa csupán átkerül az illető az egyik táborból a másikba.

A látszat azonban csal. Ma Magyarországon a kérdések kérdése a gazdaság és az ehhez szorosan kötődő külpolitikai orientáció. Ezt a közgazdászok szakmájuknál fogva tudják, vagy - rosszabb esetben - tudniok kellene. És láss csodát: ha Chikánt, Kupát, Bodot, Mellárt, de akár Heimet is hallgatjuk a gazdaságról és a külső kapcsolatainkról, az alig különbözik attól, amit Békesitől, Bokrostól, Oszkótól vagy másoktól hallhatunk. Pedig ezek a szövegek nem csupán egy szakterületről, hanem az egész mai politikai vonalvezetésről mondanak ítéletet. Jóllehet más kérdésekben feltehető, hogy közöttük is meg lehet találni a jobb - bal néven beskatulyázatt megosztottságot, ez korántsem vezetne bénító törzsi harcokhoz, ha ők határoznák meg a politika főirányát - hiszen tudnak súlyozni.

A jelenlegi hatalom politikája nyílegyenesen visz a gazdasági ellehetetlenülés és a nemzetközi elszigetelődés felé és egy ponton túl majd folytathatatlanná válik. Jó lenne, ha az Orbán utáni korszakra nézve nem az őrségváltás és bosszú, vagy a megalapozatlan megbékélési vágy duáljában gondolkodnának azok, akiket ez foglalkoztat. Hiszen itt van az orrunk előtt a létező és működőképes alternatíva: a szakmai alapokon álló és ezért hasonló következtetésekre jutó "jobboldali", "baloldali" és "liberális" közgazdászok folyamatos közös asztalhoz ültetése és ezáltal annak a kristályosodási pontnak a megteremtése, amivel egy krízis esetén a széleskörű közös politikai - gazdaságpolitikai fordulatnak nemcsak az iránya, hanem az alapvető eszköztára is előkészíthető.

Vajon mi az akadálya, hogy valamilyen égisz alatt ez a kormányzati tapasztalatokkal és nemzetközi kapcsolatrendszerrel is bőségesen rendelkező rendelkező sokszínű, közgazdászokból álló kerekasztal összeüljön és folyamatosan együtt dolgozzon? És e köré sorakozzon fel minden nívós, eddig működőképes alternatíva híján indulatai által elborított, vagy megrettenten tétova értelmiségi, majd ezt követően a többi választópolgár is? És ennek ismeretében készülhetnének fel a közeljövőre a politikai pártok és egyéb politizáló tömörülések is?

4 megjegyzés:

  1. Hat, nem tudom, Balint... Ugy tunik, a kulturaban nincs "szakmai minimum".
    Es eppen ezert felertekelodik az erkolcsi minimum.

    En csak azt tudom, hogy nagyon, nagyon, nagyon nehezen tudnek megbocsatani Kocsisnak a Corvin-lancert, a zsidozos nyilatkozatert, a kollaboracioert. Es nagyon, nagyon, nagyon nehezen tudnek megbocsatani Boros Janosnak azert a vegtelenul aljas szerepert, amit a "filozofus-ugyben" jatszott.
    Mondjuk szerencsere nem is kell, mert nem kernek bocsanatot....

    (es most nem az Lsimonokrol van szo, akik nincsenek is a palyan.)

    VálaszTörlés
  2. A 20. században is az bizonyosodott be, hogy éppen az erkölcs nem működik, nem lehet rá hagyatkozni történelmi léptékben. Meg a mérce is sokszor nagyon szubjektív: te haragudhatsz Kocsisra, hogy nem ezt vártad tőle, nehéz lenne őt Grál - lovagként leírni, de minősítéseid erősen eltúlzottak. A közgazdaság viszont nem erkölcsi terep: ott igenis alapvető szakmai axiómák elfogadásán vagy elutasításán múlhat országok, kultúrák sorsa.

    VálaszTörlés
  3. "researchers found that top-level performers outscored the control groups in a test of moral development. ...high levels of performance, in a wide spectrum of activities, are connected to high moral standards."
    http://www.news-medical.net/news/20120619/Unique-brain-characteristics-behind-peoples-excellence.aspx

    VálaszTörlés